Warning: Creating default object from empty value in /web/htdocs/www.duchovniprostor.cz/home/www/wp-content/plugins/fastwp-redux-borano-extension_off/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Zvláštní dopis od Dalai Lamy | Duchovní prostor

ZVLÁŠTNÍ DOPIS OD DALAI LAMY K SOUČASNÉ SITUACI

Mí drazí bratři a sestry,

píši tato slova jako odpověď na opakované dotazy lidí z celého světa.
Procházíme dnes výjimečně složitými časy vzhledem k důsledkům koronavirové pandemie.

K tomu se přidávají další problémy, jež konfrontují celé lidstvo, jako je např. extrémní změna klimatu. Rád bych využil této příležitosti k vyjádření mé úcty a vděku vládám celého světa, včetně vlády Indie, za kroky, které podnikají pro vypořádání se s těmito výzvami.

Prastará Indická tradice popisuje stvoření, trvání a zkázu světů v průběhu času. Mezi příčiny takové zkázy patří ozbrojený konflikt a mor, které souvisejí s tím, co nyní prožíváme. Přesto, jak obrovským výzvám čelíme, živé bytosti, včetně lidí, prokázaly pozoruhodnou schopnost přežít.

Bez ohledu na to, jak složitá situace může být, měli bychom zapojit vědu a lidskou vynalézavost s cílevědomostí a odvahou, abychom překonali problémy, jež na nás doléhají. Je přirozené cítit napětí a strach, tváří v tvář hrozbě našemu zdraví a pohodě. Spatřuji nicméně velkou útěchu v těchto moudrých slovech: Pokud má problém řešení, není proč se strachovat. Pokud problém řešení nemá, naše strachování ničemu nepomůže.

Všichni v současnosti dělají, co je v jejich silách, aby zastavili šíření koronaviru. Tleskám pospolitým snahám všech národů omezit míru ohrožení. Zejména pak oceňuji iniciativu Indie a dalších zemí SAARC se založením nouzového fondu a elektronické platformy pro výměnu informací, znalostí a odbornosti pro podchycení šíření Covid-19. Bude jistě sloužit jako model pro zvládání podobných krizí i v budoucnu.

Rozumím, že v důsledku nezbytné karantény po celém světě, mnoho lidí čelí obrovskému soužení vzhledem ke ztrátě živobytí. Pro ty, kteří nemají stabilní příjem, je každý den bojem o přežití. Upřímně apeluji na všechny zúčastněné, aby udělali vše, co mohou a postarali se o zranitelné členy našich komunit.

Vyjadřuji zvláštní vděk všem zdravotníkům – doktorům, sestrám a ostatnímu personálu – kteří pracují v plném nasazení v přední linii, aby zachraňovali životy při ohrožení jejich vlastního. Jejich služba je skutečný soucit v akci.

Se srdečným zájmem o mé bratry a sestry po celém světě, kteří procházejí tímto náročným obdobím, modlím se za brzký konec této pandemie, aby váš mír a štěstí mohly být brzy obnoveny.

S mými modlitbami,

Dalai Lama

Thekchen Choeling
Dharamsala, HP, India
30. března 2020

0 0 votes
Article Rating
Pro další sdílení
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments