Warning: Creating default object from empty value in /web/htdocs/www.duchovniprostor.cz/home/www/wp-content/plugins/fastwp-redux-borano-extension_off/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
LAPAČ SNŮ – DREAM CATCHER | Duchovní prostor

LAPAČ SNŮ – DREAM CATCHER

Dnes je můžete vidět a koupit téměř po celém světě. Odkud se ale tyto charakteristické posvátné předměty vzaly a jaký je jejich význam?

PŮVOD

Lapače snů jsou typickým symbolem severoamerických Indiánů, od nichž pocházejí. Zatímco jsou dnes spojovány s Indiány všeobecně, původně je vyráběl a používal zřejmě jen kmen Ojibwa Chippewa, případně známější a větší kmen Lakotů, kteří se také považují za první tvůrce lapačů. Postupně se pak skrze svazky a obchod lapače rozšířily po kmenech prakticky celé Severní Ameriky.

VÝZNAM

Možná nepřekvapí, že Ojibwaské slovo pro “lapač snů”, je “asabikeshiinh”, což má v překladu znamenat “pavouk”, či snad “pavučina”. Jde při tom o odkaz na Pavoučí ženu, která je pro mnoho indiánských kmenů jednou z nejposvátnějších bytostí vůbec. Pavoučí žena měla totiž uplést základní vlákna pavučiny Vesmíru a prakticky tak dát vzniknout světu kolem nás. Je ochránkyně až mateřského významu a je připravena vždy pomoci – poradit v těžké situaci, pomoci s léčením apod. Ona také ukázala cestu a způsob bytí (zvláště pro kmen Diné – Navajo) zvaný “Cesta krásy”, jež spočívá v harmonii mezi tělem, myslí a duší, stejně jako mezi člověkem a přírodou či Vesmírem.

SMYSL A POUŽITÍ

Lapače snů mají, jak název napovídá, zachytávat sny, a to výhradně noční můry, resp. ty, do nichž by mohla vstoupit nějaká temná bytost. Typicky se věšely zejména nad kolíbky novorozenců, resp. lůžka malých dětí. Proto ona pavučina propletených nití uvnitř kruhu (který je sám o sobě posvátným symbolem). Zlé sny se zachytí v předivech této sítě, v níž je uprostřed malý otvor. Tímto otvorem pak propadávají jen sny hezké či neutrální, a po z kruhu visících ptačích perech, případně třásních s propletenými posvátnými kameny (typicky tyrkysem) či jinými přírodními materiály se spouštějí k spícímu. Ráno, jakmile je lapač ozářen vycházejícím sluncem, dojde k “vypaření” zachycených zlých snů a opětovnému vyčištění lapače, připraveného tak v noci opět chránit pod ním spícího člověka před zlými sny…

0 0 votes
Article Rating
Pro další sdílení
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments